Teknoloji Kategorisi
Teknoloji ile alakalı yazılarımız burada paylaşılmaktadır.
07.05.2022 - Cumartesi
Hayat Kurtaran bir Paylaşım : I3WM'de Monitör ayarı nasıl yapılır?
Merhaba!
Bu konu gerçekten çok önemlidir. Fakat bu konuyu okumadan önce şu şartları sağladığınızdan emin olun; Eğer i3 window manageri, KDE ya da XFCE tarzında bir stacking window manager'a kurduysanız ve en önemlisi de bir Laptop'a sahipseniz bu konu sizin hayatınızı gerçekten kurtarabilir. Ayrıca stacking bir window manager'a kurmanız daha yararlıdır. Fakat, direkt i3wm kurduysanız, bu konu pek yardımcı olmayabilir. Ancak yine de okumanızı tavsiye ederim.
Birkaç ay önce I3WM'yi Virtualbox'ta deneyimleme fırsatım oldu. Zaten Luke Smith, Distrotube gibi insanlar sayesinde Tiling Window Manager ortamlarına hakimdim. Fakat hiç denememiştim. Evet, Virtualbox'ta denedim, fakat gerçek bilgisayarıma niçin kurmadım?
Haftalar önce ilk iş hemen gerçek bilgisayarıma, "KDE" nin yanına I3WM'yi kurdum. Evet, sorunlar vardı. Çünkü, KDE'de external monitör (HDMI kablosu ile bağlanan monitör) çalışırken, I3WM'de çalışmıyordu. Ben normalde KDE Sistem Ayarlarından bunun ayarını zaten yapmıştım. Fakat I3WM, bu yaptığım ayarı geçersiz kılmıştı. Çeşitli makalaler okudum ve bana, XRANDR, ARANDR tarzı araçlar önerdiler. Dürüst konuşmak gerekirse, I3WM'de henüz acemi olduğumdan pek anladığım söylenemez. Uğraştım, denedim; Fakat nafileydi...
Nitekim, büyük bir hüsrana uğrayarak tekrar KDE'ye döndüm. Fakat KDE'yi kullanma biçimimime göre oldukça yavaşlatmayı başardım ( :p ). Gerçekten KDE çok yavaştı. Oldukça fazla RAM kullanmakta cabasıydı. Bugün bir cesaretlilik gösterek tekrar I3WM'ye geçtim. Daha doğrusu, I3-GAPS'a geçtim. Çünkü I3WM ile I3-GAPS arasında büyük farklar var. Örneğin, GAPS ile birlikte pencere kenarlarında boşluk bırakarak daha estetik bir görüntü sağlayabiliyorken, I3WM'de böyle bir özellik yok.
Neyse, tekrar araştırmama koyuldum ve XRANDR diye bir çözümle karşılaştım. Açıkçası, bilgisayara herhangi bir zarar vermekten çekindiğim için tabiki de böyle bir yola girişmedi. Ancak doğaçlama olarak çok mükemmel bir çözüm buldum. Bu çözüm, belki benim gibi siz I3WM acemilerinin de hayatını kurtarabilcek cinsten. Buyrun, çözüme!
Öncelikle sistem ayarlarımızı açıyoruz. Ben KDE kullandığım için, KDE'nin Sistem ayarlarını açtım ve oradan "Ekran Yapılandırma" bölümüne geldim.
Gördüğünüz gibi karşınıza bu şekilde bir bölüm gelecek. Oradan, Laptop'ın kullandığı ekranın "Birincil" kısmını kapatlamalısınız. Birincil kısmını kapatmamızın sebebi ise, I3WM'de, 1. Çalışma Ortamını sadece ve sadece Birincil monitör kullanabilmektedir. Zaten benim de sabahtan beridir sizlere açıkladığım sorun budur. Birincil diyerek bu sorundan kurtulabilirsiniz. Fakat benim kullandığım Laptop Monitörü arızalı olduğundan ve görüntü gelmediğinden dolayı zaten "Etkin" yapmamın da bir önemi yok. Bu sebeple, Etkin ayarını da kapattım.
Ardından, External Monitör ayarlarına gelerek, o monitörünüzü Birincil yapmalınısız.
Bu şekilde ayarınızı yapıp, "Uygula" tuşuna basınca işe yaradığını ve artık "1. Çalışma Ortamını" da kullanabileceğinizi göreceksiniz. Artık herhangi bir sıkıntı da çekmeyeceksiniz. Dediğim gibi, bu yalnızca acemiler içindir. Ha, acemi olmadan da yapabilirsiniz. Gayet kolay ve pratiktir. XRANDR ya da ARANDR veya script yazmak gibi komplike ve özellikle acemiler için zor bir yol değildir. Kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim.
İyi günler :)
15.02.2022 - Salı
Zamanın Ötesinde bir Paylaşım : Metaverse ve tehlikeleri Nedir?
Merhaba!
Metaverse Nedir: Metaverse, gerçek Dünya'da yapabileceğiniz aktiviteleri sanalda yapabileceğinizi vaad eden bir teknolojidir. Bu teknoloji henüz erken çağlarında olsa da önü açık bir teknolojidir. Gelecekte, oturduğunuz yerden bir sinema filmini, gerçekten bir sinemada otururmuşcasına ev konforunda seyrebilir veya bir iş toplantısına gidebilirsiniz. Bu tamamen Metaverse aleminin bizlere sunmak istedikleridir.
Fakat biliyorsunuz ki, teknoloji kötü amaçlar içinde kullanılabilir. Örneğin; Sanal Dünya'da tacize uğrayabilirsiniz. Ya da bir başka örnek, Metaverse sunucusu için harcadığınız onca para bilgisayar korsanları tarafından çalınabilir. Daha uç bir örnek, Metaverse Dünyası'na kendinizi kaptırıp, gerçek yaşamı unutabilirsiniz.
Ancak kötü yönleri olan bu teknolojinin iyi yönleri de olaiblir. Bunlar, Dünya'da yaşanan savaşların artık Metaverse Dünyası'na geçmesi, yeni ufuk açıcı yerler keşfetmeniz şeklinde örneklendirilebilir.
Benim şahsi görüşüm ise çekingendir. Çünkü Metaverse gibi büyük bir teknolojinin vaad ettiği yenilikler insan hayatını az önce açıkladığım gibi olumsuz etkileyebilir. Yüzyıllarca sürecek depresyonu, yeni sanal çatışmaları beraberinde getirebilir. Ancak tabi ki bunlar benim kişisel görüşlerimdir.
Web 3.0 ile birlikte Kripto para birimleri de bildiğiniz üzere hayatımıza girdi. Metaverse sunucusunda arsa almak için bu kripto para birimlerini kullanıyorsunuz. Ayrıca bazı Metaverse oluşumları halihazırda yükselmiş durumda. Bu oluşumlar 3d boyutlu bir oyun şeklinde aldığınız arsaları değerlendirmenizi sağlıyor!
Hiç şaşırmayacağınız üzere az önce dediğim gibi bir taciz suçu da halihazırda yaşandı: İşte o haber!
Bütün bu karamsar haberleri bir kenara bırakalım ve şu eğlenceli habere göz atalım: Metaverse Istanbul Arsası!
Yani demek istediğim teknolojinin insan yararına da kullanabileceği, kötü emeller için de kullanılabileceğidir. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın!